Dr. Hans Asperger | ASPERGER SENDROMU ve OTİZMLE HAYAT DERNEĞİ

Dr. Hans Asperger

Dr. Hans Asperger ( 18 Şubat 1906 – 21 Ekim 1980 )

” Otistik insanların toplumsal cemiyet hayatındaki yerlerini alacaklarından eminiz. Kendilerine düşen rollerini belki birçok insandan daha iyi bir şekilde yerine getirecekler..çocukluklarında büyük güçlükler yaşayan ve ailelerine, bakıcılarına tarifsiz kederler yaşatan otistik insanlarla konuştuk ve bunu teyit ettiler. “

Dr. Hans Asperger Viyana Tıp Fakültesini bitirdi ve Çocuk Psikolojisi alanında araştırmalar yaptı. 1944 yılında gözlemlediği çocuklardan dördünde ” Otistik kişilik özellikleri ” saptadı. Söz konusu çocuklar klasik otistik kalıplarına birebir uymuyorlar fakat Otizm üçlemesinde yer alan iletişim,etkileşim ve hayal gücü aksaklıklarının tümünü birden sergiliyorlardı. Empati yoksunluğu,  arkadaş edinmede yetersizlik, özel ilgi alanında aşırı yoğunlaşma ve sakar hareketler  çocukların sergiledikleri ortak davranış özelliklerinden birkaçıydı.  Çocukların sahip oldukları otistik özellikler ve buna bağlı özel yeteneklerin yetişkinlik çağlarında da devam ettiğini tespit eden Hans Asperger , otizm alanında ayrıca çalışmalar yapan ve otizm ile ilgili karamsar öngörülerde bulunan Leo Kanner’den farklı bir bakış açısı ile aşağıdaki iyimser yorumu yazmıştır :

Hans Asperger 2.Dünya Savaşı sonlarına doğru Hemşire Victorine ile birlikte otistik özellikler gösteren çocuklar için bir okul açar.  Ne yazık ki okul bir bombardıman sırasında yıkılır,  Hemşire Victorine ölür. H.Asperger’in ilk çalışmalarının yer aldığı birçok döküman kaybolur yada yok olur. H.Asperger’in çalışmaları İngilizce konuşulan ülkelerde uzun yıllar görmezden gelinir. Ölümünden kısa bir süre sonra (1981) İngiliz araştırmacı Lorna Wing ” Asperger Sendromu” terimini onun çalışmalarını referans göstererek kullanır ve Asperger Sendromu bilim çevrelerince tanınır.

Hans Asperger’in ardından onun çocukluğu ile ilgili ilginç özellikler ileri sürülmüştür ; Hans Asperger’in çocukluğunda yanlız ve mesafeli olduğu, arkadaşlık kurmada zorlandığı iddia edilmiştir. Yabancı dile olan yeteneği, Avusturyalı bir şairin şiirlerine olan ilgisi ve bu şiirleri onlarla hiç ilgilenmeyen sınıf arkadaşlarına anlattığı, kendisini tekrar etmekten ve sık sık kendisinden 3.şahıs olarak bahsetmekten hoşlandığı söylenmiştir..

Hans Asperger

Dr Hans Asperger